Yeni araştırma noktayı koydu: Tavuk yumurtadan çıkıyor

Hawaii’de Keşfedilen ‘Chromosphaera Perkinsii’ İsimli Organizma, Bilim Dünyasını Şaşırttı

İlk kez bir milyar yıl önce ortaya çıktığı keşfedilen tek hücreli organizma olan Chromosphaera perkinsii, hücre bölünmesiyle ilkel bir yumurta benzeri bir yapı oluşturuyor. Cenevre Üniversitesi’nden bilim insanları, bu organizmanın hayvan embriyolarıyla benzerlik gösteren çok hücreli yapılar oluşturduğunu keşfetti.

Yapılan araştırmaları Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın başyazarı Omaya Dudin, “Chromosphaera perkinsii, tek hücreli olmasına rağmen gösterdiği davranışlarla çok hücreli koordinasyon ve farklılaşma süreçlerinin, ilk hayvanların ortaya çıkışından çok önce var olduğunu gösteriyor.” dedi.

Chromosphaera perkinsii’nin çok hücreli gelişimi Independent tarafından paylaşılan görselde görülebilmektedir. Maya veya bazı bakteriler gibi tek hücreli yaşam formları, çok daha önce karmaşık canlılara dönüşen çok hücreli organizmalardan evrimleşti.

Araştırmacılar, tek hücreli türlerden çok hücreli organizmalara geçişin detaylarını anlamak adına yapılan çalışmada, bir milyar yıl önce hayvan evriminden ayrılan ‘C. perkinsii’ üzerinde araştırmalar yaparak yeni bilgiler elde ettiler. Bu organizma, maksimum boyutuna ulaştığında hayvan embriyolarının erken evrelerine benzeyen çok hücreli koloniler oluşturdu.

Çalışmanın yazarlarından Marine Olivetta, “Çok yakın zaman önce keşfedilen bu tür, bize olağanüstü bir geriye dönüş fırsatı sunuyor” ifadelerini kullandı. Bu keşif, doğadaki yaşam formalarının karmaşıklığının ve evrimin derinliklerine dair önemli ipuçları sunmaktadır.